Komuna Nagoriçan i Vjetër

Nagoriçan i Vjetër është një tjetër komunë që në vete fsheh shumë sekrete dhe tregime. Në territorin e Staro Nagoriçanit ka shumë kisha dhe manastire që janë të vendosura në pjesët kodrinore të këtij peizazhi piktoresk që flasin për veten, për personat që e kanë ndërtuar. Një nga kishat më të bukura në Republikën e Maqedonisë është e vendosur këtu. Kisha Sh. Gjorgji është ndërtuar në shekullin e XI gjatë sundimit të Romani 4 Diogen dhe e rinovuar në formën e tanishme, gjatë sundimit të mbretit Millutin në vitin 1313. Piktoreskat në këtë kishë, e cila është e paçmueshme, pikturuar nga Mihaill dhe Evtihij të përfshihen në antologji botërore të pikturës bizantine. Këto piktorë arritën kulmin e tyre artistike në këtë tempull. Për shkak të arkitekturës së saj mbresëlënëse dhe piktoreske, kisha Sh. Gjergji është porta nëpër të cilat kalojnë dhe do takohen shekujt tokësore dhe qiellore.

Staro Nagorichane

Reliefet e bukura dhe klima e favorshme e komunës Nagoriçan i Vjetër do t’ju sjellë më afër natyrës. Këtu janë disa lokacione të cilat nuk janë vetëm të rralla në rajon, por në botë. Observatori megalit Kokino është një nga observatorët më të rëndësishme të lashtë në botë. Gjendet në eterin e komunës Nagoriçan i Vjetër , të vendosura në lokalitetin arkeologjik Guri I Tatiqevit i dhe rreth 50 kilometra në linjë ajrore nga Shkupi, gjegjësishtë 35 km nga Kumanova, dhe emrin e ka marrë nga fshati më I afërt Kokino. Agjencia amerikane kozmike NASA në vitin 2005 në listën e 15 observatorë të tilla në botë e renditi Kokino në vendin e katërt. Këtu ju do të shihni markerat për karakteristikat e agimit të diellit dhe hënës, të bëra nga koha dhe erozioni i shkëmbinjve. Këto markera kanë ndihmuar që banorët parahistorik të bëjnë një kalendar me një cikël prej 19 vjet, që është arritje kulminante e civilizimit. Lokaliteti Shkëmbi Kostoper përsëri, me formën e saj markante të reliefëve dhe hapësirat nëntokësore dhe korridoret që janë disa mijëvjeçarë do të ju lënë një përshtypje të fortë dhe mbresa të paharrueshme. Shkëmbi Kostoper gjendet nga ana e majtë në rrugën Kumanovë – Kriva Pallankë drejtpërsëdrejti afër tij, dhe është larg nga Kumanova vetëm 9 km.

Staro Nagorichane

Staro Nagorichane

Në afërsi të f. Sërnovac, deri te shtrati I lumit Pçinjë ka një burim – pus termo mineral, nga I cili buron ujë I nxehtë me një temperaturë prej 40 ° C dhe jepni në prej 35 l/sek. Uji vjen nga një thellësi prej 300 metra, ka fortësi të madhe dhe sasi të konsiderueshme të hekurit, sulfurit dhe hidro karburanteve. Uji nga pusi është i zënë dhe derdhet në dy pishina të cilat shfrytëzohen si banjo. Për shkak të përbërjes së ujit, ka një mundësi për të trajtuar sëmundjet reumatike, të lëkurës dhe sëmundje të tjera, rehabilitimin, banje, dhe trajtimet parandaluese, etj, e cila duhet të mbahet nën mbikëqyrje mjekësore.

Muzeu i ri Memorial është bërë në përputhje me projektin e inzh. të dip. Arqitekt Gjorgji Konstantinov, dhe fasadë monumentale mozaik është vepër e artistëve tanë bashkëkohorë Rubens Korubin dhe Elia Penushliski. Mbështjellja është bërë ambientale dhe autentike, si në kohën kur është mbajtur kuvendi I parë KAÇKM-së në 2 gusht 1944 në manastirin Prohor Pçinjski. Në këtë Kuvend morën pjesë 116 delegatë nga pjesa e Vardarit, Egjeit dhe Pirine të Maqedonisë. Pranë tyre kanë marrë pjesë edhe shefat nga misioni ushtarak I anglisë dhe amerikanë të akredituar nga SHGJ I UNÇ dhe APM.

Kuvendi u hap nga anëtari i vjetër i Kuvendit, Panko Brashnarov, në të cilën janë marrë vendime të rëndësishme dhe zgjidhjet të cilat I hodhën themelet e shtetit maqedonas. Një nga dokumentet më të rëndësishme të Mbledhjes janë: Aktvendimet me të cilat Maqedonia konstituohet si njësi e barabartë federale e Jugosllavisë Federative Demokratike, pranimi i gjuhës maqedonase si gjuhë zyrtare të shtetit maqedonas etj. Me Kuvendin e parë të KAÇKM-së shënohet fillimi i ekzistencës të Republikës së Maqedonisë të tanishme si një shtet i lirë në federatën me popujt jugosllavë, e nga viti 1991, si një shtet i pavarur. Muzeu Memorial në Pelincë u hap më 2 gusht 2004, me rastin e shënimit të 60 vjetorit nga mbajtja e tij.

Monumentin Zebërnjak gjendet në lokacion të lartë në fshatin Nagoriçani i Ri, 8.98 km nga Kumanova. E ndërtuar në vitin 1937, për 25-vjetorin e Betejës së Kumanovës të mbajtur më 23 dhe 24 tetor 1912, gjatë Luftës së Parë Ballkanike ndërmjet Armatës Turke të Vardarit dhe Armatës së Parë të Serbisë, si varreza të ushtarëve serbë të cilët humbën jetën e tyre në këtë betejë. Në betejën armata turke u mund dhe u detyrua të tërhiqet.

Nga pika arkitektonike, Zebërnjaku ishte një i tillë në Ballkan. Ai ishte i ndërtuar nga katrorë graniti, sipas projektit të hartuar nga Momir Korunoviq, ndërsa freskat brenda ishin pikturuar nga Zhivorad Nastasijeviq, dhe në ato janë paraqitur imazhet e jetës së përditshme me figura të veshura me veshje folklorike serbe.
Monumenti u shkatërrua në vitin 1942 nga armata bullgare në Luftën e Dytë Botërore. Nga origjinaliteti I kullës së lartë 48.5m tani ka mbetur vetëm pjesa e poshtme (18.5 m), ndërsa kulla tri anësh piramidale mungon.