Komuna e Kratovës

Me arkitekturën e qytetit të vjetër Kratova është një monument për veten e tij dhe qytet muze! Specifika e kësaj arkitekture dëshmon për mjeshtërinë e ndërtuesve të Kratovës që në mënyrë autentike në ndërtimet e tyre kanë pasqyrua praktikën dhe estetikën me lidhjen e mënyrës tradicionale të jetës në këtë qytet. Kratovo është një qytet i lashtë që është i pasur me trashëgimi kulturore dhe historike. Në hapësirën relativisht të vogël në të cilin është i përhapur qyteti do të gjeni shumë monumente mesjetare. Ajo që do ju pre, janë kulla të dallueshëm dhe karakteristike, urat, shtëpitë me arkitekturën maqedonase të vjetër qytetare tipike, shumë qeshma në qytetit, lokalitetet arkeologjike rreth qytetit si kështjella Gradishte e Madhe dhe bazilika të hershme krishterë në Rotunda në f. Konjuh, rezervuati i artit shkëmbor në afërsi të f. Tërnovc, etj Të gjithë ata mund të flasim për lashtësinë e këtij qyteti. Kulla e Zllatkovës është një nga gjashtë kullat mesjetare që kanë qëndruar dhe sfidojnë kohën. Në të kaluarën ishin 13 në numër. Ky kullë pëshpërit jetën e qytetit në shekullin e mesëm dhe është dëshmitarë i rëndësishëm kulturor dhe historik i jetës urbane në atë kohë. Këto kulla janë të lidhura me korridoreve nëntokësore që janë të ruajtura mirë. Ato janë të vetmet në Maqedoni korridore nëntokësore të ruajtura dhe në vete fshehin përralla më të bukura për qytetin dhe personazhet që kanë jetuar këtu. Kratova është e njohur edhe për urat e vjetra që do ju kënaqin me ndërtimin e tyre unikat të shprehur. Ura e Çarshisë, ai i Grofçanit ose Ura e Jokçisit, Ura e Arguliçit, Ura e Radinit, do ti përjetoni për moment përrallat dhe legjendat rreth këtyre urave. Nëpër dyqanet e artizanale në Çarshinë e Hajdutëve do ta përjetoni përrallën e përgjithshme të Kratovës. Gjerësisht e njohur për bukurinë e saj, kjo çarshi e qytetit deri më sot ju mbushullon me plotë zejtari të vjetra – qeramikë, zejtaria e aluminit, zejtaria e farkëtarisë, rrobaqepës, përpunues i opingave, argjendarët, nallbanë, samarxhinj.

Kratovo

Rotonda në Konjuh – okaliteti arkeologjik nga periudha e hershme krishtere, me mbetjet e kishës pazakontë të hershme bizantine në formë të rotondës (kishë ovale). Sipas gjetjeve arkeologjike, rotunda daton nga shekulli i 6-të, gjatë mbretërimit të perandorit Justiniani I. Sipas dimensioneve të objektit, supozohet se rotunda ka qenë tempulli qendrorë i qytetit të madh dhe mrekullueshëm të lashtë.

Kratovo

Në jug të Kokinos drejt rajonit të Kratovës ka dhjetëra birila të shquar dhe kratere, ndër të cilat më të rëndësishme janë ato që lidhen me f. Stracin, të cilat vërehen lehtë dhe monitorohen nga korridori 8 rrugor i asfaltuar. Gjithashtu, me rëndësi të veçantë janë birilat dhe mbetjet e një krater në afërsi të f. Kuklica. Këtu, në materialin vullkanik në afërsi të Kriva Rekës, nën ndikimin e erërave dhe reshjeve ka ndodhur një fenomen I veçantë të piramidave prej balte. Këto janë rreth 150 shtylla guri e ndërtuar prej shtufi dhe të lartë nga 4 deri në 10 metra. Disa nga shtyllat janë formuar në mënyrë që ngjajnë figurave të njeriut, për shkak fenomenit nga banorët lokalë janë ë quajtur “Dasma e hareshme” (Milevski, 2000).

Për shtyllat-kukulla janë të lidhura legjendat e shumta dhe traditat e zonës. Megjithatë, pamja është mjaft i ndjeshëm ndaj ndikimit të njeriut, për shkak se ajo është e mbrojtur me ligj dhe shpallur një monument i natyrës. Për shkak të aktivitetit vullkanik, e gjithë kjo hapësirë është karakteristik nga madhësia, masat masa e forte shkëmbi dhe blloqe, siç është Guri I Coces në f. Shopsko Rudare. Klima natyrore e favorshme për blloqet e mëdha vullkanik me thellësitë në të ka kohë që janë vënë re dhe të përdorura nga njeriu, i cili I ka tejpunuar dhe përshtatur për jetën e tij që nga koha parahistorike.

Rreth Kratovës, janë të shpërndara shtylla të shquar vullkanike, të larta me disa qindra metra. Veçanërisht interesante janë Guri I Zdravçit me pamjen e saj imponuese dhe anët pjerrët në drejtim të lumit Kratovë dhe Povishnicë dhe Maja e Zezë në të cilin vërehen mbetje nga krateri. Për shkak të pamjes së mrekullueshme dhe qasës, të dy kodrat janë përdorur shpesh për piknikë. Vetë qyteti i Kratovës është i vendosur në depresion vullkanik që i ngjan një krateri, që është një shembull i rrallë në Evropë dhe më gjërë. Në rrethinat e tij të menjëhershëm janë mbetjet e ortekësh të ngurtësuar, topa gur apo bomba vullkanike dhe shtylla guri (Milevski, 2005).

Kratovo

Kratovo