Mbikqyrja e Agimeve në Kokino

Kokino
Në organizimin e MK Muzeu Kumanovë dhe Komuna e Kumanovës, çdo vit, në 31 korrik, në ora 06:00 e mëngjesit, në observatorin Megalitik në f. Kokino, mbahet manifestimi I Mbikëqyrjes së agimeve në kokino. Në këtë lokalitet arkeologjik nga koha e bronzit kishte shfaqe të ritualeve malore të banorëve parahistorik, dhe një nga ceremonitë më të mëdha ndëdhte gjatë mesit të stinës së verës, kur ajri diellor, duke kaluar në shkëmbin vertikal, e shndrit fronin shkëmbor ku dikur ulej plaku i fisit. Udhëheqësi në atë moment të shndritjes ritualisht është bashkuar me Zotin Diell dhe ajo ka qenë garancë se e ardhmja e vitit do të ketë të korra të begata dhe jetë të qetë. Ashtu, pika qëndrore në program të këtij manifestimi është shënimi i këtij rituali dhe pritja e rrezes së diellit, e cila duke kaluar në shenjat vertikale, edhe sot e kësaj dite i ndriçon kepat ekzistues të gurëve.

Kokino