Kumanovë Katër Polakët

Gati gjashtëdhjetë vjet pas një segment të vogël nga sheshi kryesor në Kumanovë, e cila u shfaq gjatë fillimit të viteve gjashtëdhjetë të shekullit të kaluar në vendin e pazarit të vjetër Kumanovë kthyer famshme “Katër polakët”.

Ndoshta jo pikërisht në vendin ku ato janë vendosur diku në dekadën e dytë të shekullit të 19, por sigurisht në afërsi të vendit të vjetër dhe këtë herë, jo në ndonjë funksion praktik ashtu siç ishte në të kaluarën, por në një piedestal bërë prej çeliku, një burim të bukur të rrethuar nga uji, me dritë në ngjyra të ndryshme, si një simbol i kalimit kohë, nga të cilat Kumanovë ka parë një marrëveshje e madhe.

“Katër polakët” Kumanovë ishin në qendër të pazarit të vjetër në Kumanovë, në këndin e para dyqan Dishkoviot kolonial, në hyrje të famshme të “Opanacharsko krye.” Ndërsa pas tyre dhe në të majtë dhe të djathtë kanë qenë dyqanet e vogla e të pazari i rrënuar dhe para tyre ishte edhe më i famshëm “Mound” ku gjërat gjërat më thelbësore u ndodh në qytet.

Këtu, ditë tregu kaluar pa probleme, dhe njerëzit derdhur në qendër të qytetit kryesisht nëpërmjet Nagorichkiot Alley. Tregu Mound kishte asgjë dhe çdo gjë … Ka pasur shpesh gara atletike, parada dhe ngjarje të tjera të ndryshme sportive të organizuara në këtë fushë … Por ne kthehemi në katër polakët.

të dhënat specifike për saktësisht katër poleve nuk është i regjistruar në burimet e shkruara që të tërheqë të dhëna për gjëra “kult” në Kumanovë. Por, ne mund të sigurtë në përfundimin se ata janë të vendosur në vendin në fjalë në mes të njëzeta të shekullit të kaluar, kur qyteti zyrtarisht ka marrë energji elektrike e tij dhe të ndriçuar rrugët e tij kryesore dhe sheshet, si dhe shtëpi private të familjeve, natyrisht disa nuk mund të përballojë atë. Përndryshe pastaj rrugët e qytetit ishin të ndriçuar me vajguri ose fenerë të montuar në polet druri përgjatë rrugëve kryesore urbane. Dhënat për këtë ngjarje kanë të dhëna të vlefshme.

Four Poles
Termocentrali dhe të rrjetit me polet druri (бандери) janë kryer në nëntor 1926, më 14 nëntor, kur sistemi ishte në përdorim në përputhje me një vendim të atëhershëm të Ministrisë së Industrisë dhe Tregtisë së Mbretërisë së SKS, Beograd.

Pikërisht për të përmbushur plotësisht detyrimet sipas kontratës së nënshkruar me Komunën, koncesionari, ndër të tjera, është dashur të fusin në të shtizat prej druri (бандери) në Kumanovë përgjatë rrugëve kryesore dhe në tumë telat janë të paraqitura për të transferuar pushtetin si elektrike dritat për ndriçim. Katër polet janë vendosur përpara Opincharskiot krye, të cilat, përveç pasur rol të zakonshme, do të mbajnë një transformator në majë të platformës vogël. Pse ka katër, jo një apo dy? Për të njohurive tona, kemi përmendur Katër polakët lënë buzë Mound diku në të pesëdhjetat, kur ata u zëvendësuan nga një shtyllë me ndriçim neoni, dhe sigurisht në atë periudhë nuk ka pasur nevojë për transformator që ishte instaluar në polet. Më vonë në fillim të viteve gjashtëdhjetë, mbetjet ishin shkatërruar dhe pjesa e fundit e pazarit të vjetër të ruajtur ndodhi pranë Opincharskiot Alley dhe Tregut të Gjelbër, dhe në atë vend është ndërtuar NAMA Shopping Center. Pol mëparshme me ndriçim fluoreshent është e humbur, që ishte kujtimi i fundit i ish-tona katër polet…

Katër Polakët ekzistuar në Kumanovë për rreth tridhjetë vjet, por ka mbetur e regjistruar në kujtesën kolektive të qytetit, pavarësisht ndryshimeve hapësinore. Tumë ishte disi një simbol i njohjes së Kumanovës. Ndoshta në një konotacion tallës, por për një kohë të gjatë, Kumanovë ishte i lidhur direkt me “Tumba” (tumë), dhe katër polet…

Four Poles
Në kohët moderne, pas saktësisht 88 vjet nga setin e parë dhe pesëdhjetë vjet pas prishjes së tyre, “Katër polakët” Kumanovë janë sërish në sheshin e qytetit, por këtë herë, siç u përmend më herët, në një imazh të ndryshme dhe me një rol krejtësisht të ndryshme …

– Dimitar Masevski