Vasil Iljoski

Vasil Iljoski
1902 – 1995

Vasil Iljoski (Krushevë, 20 dhjetor, 1902 – Shkup, 1 nëntor, 1995) – dramaturg, eseist, kritik letrar maqedonas dhe historian, një punëtor i shquar akademike dhe pedagogjike. Pas Kryengritjes së Ilindenit në vitin 1903, duke kërkuar punë dhe kushte më të mira jetese për atin e tij, ai shkoi në Kumanovë. Një duzinë vjet më vonë, familja u vendos në Kumanovë.

Ai është një nga themeluesit e letërsisë dramatike të Maqedonisë dhe është kredituar si autor i veprës së parë dramatike në gjuhën maqedonase. Ai u diplomua nga Fakulteti. Vasil Iljoski filloi të shkruante drama, ndërsa një student i shkollës së lartë dhe i projektuar luan e tij një akt. Ai ka shkruar drama në maqedonase, Krushevë dhe Kumanovës dialektin, duke treguar natyrën e gjallë dhe në këtë mënyrë të veçantë të gjuhës maqedonase.

Diku në gjysmën e dytë të viteve tridhjetë, Vasil Iljoski filloi të punojë në punën e tij të rëndë dramatike titulluar “Refugjat” (më vonë u quajt si “arratisur”). Kjo dramë tipike brendshëm social përbëhej nga pesë akteve dhe premierë më 16 qershor 1928 me emrin “Lence Kumanovce.” Organizuan në Kumanovë dialekt, shfaqja provokuar interes të madh në mesin e audiencës.

Megjithatë, pas ndërhyrjes nga ana e Qeverisë “, Lence Kumanovce” është marrë shumë shpejt e repertorit të teatrit të Shkupit, dhe në përpjekje për të promovuar gjuhën maqedonase përmes teksteve dramë, qeveria dënohet Vasil Iljoski duke dëbuar atë nga shërbimi i tij në nivel Shkolla e mesme në Kumanovë, ku ai kishte qenë i punësuar si mësues, pas mbarimit të Fakultetit të Filozofisë.

Gjatë kësaj kohe, për të shmangur problemet me autoritetet, Vasil Iljoski shkroi në gjuhën serbe. Ai krijoi disa vepra të përfshirë “waded Man”, “Zyra e të papunësuarve,” dhe “aventurën Studentore.” Ai prodhuar edhe një komedi në tre akte, “Standing Man”, e njohur edhe si “Master Teodos”, e cila u shfaq më 23 prill, 1937 në Shkup përkthim dialekti.

Pas çlirimit, Vasil Iljoski mbajtur poste drejtuese në arsim. Ai ishte drejtor i Gjimnazit të Parë, ka punuar në Bibliotekën Kombëtare, dhe pastaj ka punuar dhe në pension si mësues në Akademinë Pedagogjike në Shkup.

Iljoski ishte autori i dramave të shumta, artikuj dhe studime mbi gjuhën. veprat e tij më të njohura përfshijnë “Nusja Runaway”, “Master Teodos”, “Byroja e papunë”, “Nderi”, “Kuzman Kapidan”, “Rock Bloody,” dhe të tjerët. Ai gjithashtu autor i letërsisë – tekstet historike e Kirilit dhe Metodit, Përliçev, Kryqit Misirkov Kosta Racin, si dhe ese në teatër.

Vasil Iljoski ishte një nga themeluesit e Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë (13 shkurt 1947), anëtarësia e të cilit ai e mbajti deri në vdekjen e tij më 1 nëntor 1995 në Shkup.