Trajko Prokopiev

Trajko Prokopiev
1909 – 1979

Trajko Prokopiev është konsideruar si një nga themeluesit e kulturës muzikore të Maqedonisë, veprat e të cilit paraqesin themelin e saj themelore. Ai ishte një kompozitor dhe dirigjent. Puna e tij është i njohur për përdorimin e historike elementeve, mitologjike dhe motifs- popullore të rëndësisë kulturore të popullit maqedonas.

Prokopiev ka lindur në Kumanovë në vitin 1909. Në vitin 1934, ai përfundoi shkollën e mesme clip në Beograd, në klasën e Milo Miloevikj. Ai ka punuar si kreu i shoqërisë korale “Mokranjac” dhe si mësues në shkollën e muzikës eponymous në Shkup. Pas një kohë të shkurtër duke punuar si dirigjent në Leskovc ai shkoi në Sarajevë, ku ai drejtonte shoqërinë serbe korale “Sloga”.

Pas Luftës së Dytë Botërore, Trajko Prokopiev u emërua drejtori i parë i Shkollës së Mesme të Muzikës në Shkup. Në vitin 1936 ai filloi të ciklit të korale kompozime të njohura si “Kumanovka”, të cilat ishin një proces i vazhdueshëm nga viti 1936 në vitin 1958. Në mënyrë që të vazhdojë shkollimin e tij muzikore në vitin 1946, Prokopiev shkoi në Konservatorin e Pragës, ku ai studioi një vit me Profesor Paul Djedechek. Pas përfundimit të studimeve të tij, ai ishte i punësuar si kreu i departamentit të muzikës në Radio Shkupi dhe ka punuar si dirigjent i Orkestrës Simfonike, Opera e Shkupit dhe si drejtor i folklorik “Ansamblin.” Gjatë asaj kohe ai u vu re si autor e muzikës së filmit, debitues në 1948 muzikë për dokumentarin “Ilinden” 1948. vepra të tjera të shquara të përfshira muzikë filmit për “Frosina” dhe “Ujqërit Night”.

Trajko Prokopiev të përbërë dhe solo dhe korale këngë, apartamente dhome, dhe kompozime vokale për zë dhe piano. Veprat e tij të tjera kryesore përfshijnë: baletin “Labin dhe Dojrana,” si opera “Kuzman Kapidan” dhe “lamtumire” dhe opera e parë maqedonase nga ana e punës së A. Panov “Punëtorëve Emigrantë”.

Për opusin e tij të pasur muzikore, Trajko Prokopiev fitoi çmimin AVNOJ në vitin 1977 duke e vendosur atë në radhët e artistëve të mëdhenj muzikore, shumë për krenarinë e Kumanovës dhe Maqedonisë.

Trajko Prokopiev vdiq në Beograd në vitin 1979.