Hristijan Todorovski-Karpoš

Hristijan Todorovski-Karpoš
1921 – 1944

Hristijan Todorovski-Kavadarci është një simbol i Kumanovës krenarisë dhe shpirtit rebel. Ai ishte një maqedonas partizan shquar gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ai u shpall si një hero kombëtar më 29 korrik 1945.

Hristijan Todorovski-Kavadarci u bashkua me organizatën komuniste të rinjve Skoj në vitin 1939 si student. Për shkak të ideve të tij përparimtare, ai u përjashtua nga shkolla e mesme dhe nuk është lejuar të regjistrohen në ndonjë shkollë tjetër në atëhershëm Mbretërisë së Jugosllavisë.

Në vitin 1941, ai mori pjesë në mbledhjen e armëve, shpërndarjes së fletushkave dhe shpërndarjen e buletinit “Dedo Ivan”, e cila është lëshuar nga organizata guerile urbane.

Hristijan Todorovski-Kavadarci është vërejtur si një organizator i anti-fashist Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare të Maqedonisë (NOAVM). Ai ishte anëtar i regjimentit Kozjak nga 12 tetor 1941 dhe anëtar i selisë partizane në Kumanovë. Pasi njësi ishte thyer, ai kaloi në skuadrën e dytë e Jugut Moravian dhe regjimente Kukavichki, alternuar (1942-43). Më 26 qershor 1943 ai u bë komandanti i njësisë së Kumanovës, e cila gradualisht zgjeruar dhe më 1 dhjetor 1943 u emërtua zyrtarisht Batalioni i parë i Kumanovës “Jordan Nikolov -. Orce”

Ai u vra nga pushtuesit bullgarë më 7 shkurt 1944, gjatë sulmit në fortesë ushtarake dhe policore bullgare në fshatin Biljacha, Preshevës.